Viherpeukalo keskellä kämmentä

Viikonloppupuutarhurin jorinoita / Musings of a weekend gardener

keskiviikkona, helmikuuta 21, 2007

Wow factor

Puutarhakuvien nimeämisurakka on saatu päätökseen. Turhien, tuhruisten ja tuplien poiston jälkeen viime puutarhakaudesta jäi jäljelle noin 500 kuvaa. Aika heikko suoritus, sillä edellisestä kesästä, joka sekään ei ollut mikään jatkuvan puutarhoinnin riemuvoitto, taisi olla tuloksena pitkälti yli tuhat.

Kuvienkatselu sai aikaan suuren kaipuun puutarhaan. Osa kuvista muistutti kohdatuista tappioista, ja osa kovalla työllä saavutetuista voitoista, mutta pari sai aikaan ihan rehellisen Ooh-reaktion. Alla yksi niistä, Narsissi (tietysti...), lajikkeena Manly.

Narcissus Manly

11 Comments:

At 21 helmikuuta, 2007 16:36, Blogger quaint said...

Todella ihanaa saada sinut "elävien kirjoihin"! :) Minullakin oli syksyllä perhepiirissä tapahtuma, joka osoittautui puutarhaakin tärkeämmäksi, etten narsissejakaan juurikaan ostanut. Joten ihan hyvistä syistä voi puutarhankin vähän jättää huomiotta.

Mistä muuten ostat/tilaat narskusi? Mainitsit edellisissä kirjoitelmissa, että olisi +45 lajia/lajiketta! Miulla on kutakuinkin kolmisenkymmentä ja viime keväänä otin vain yleiskuvia. Ensi kesänä sitten tunnistuskuvia kehiin!

 
At 21 helmikuuta, 2007 19:28, Blogger Narcissa said...

Narsisseja on tarttunut mukaan ties mistä, Stockalta olen tainnut ostaa "peruslajikkeet", harvinaisempia sitten ainakin Korpikankaalta, Verbergheltä tuli tilattua valtava laatikko toissasyksynä, jolloin myös Prisman puutarhamyymälä yllätti positiivisesti myymällä lajikkeita joita en ollut missään muualla nähnyt myynnissä (jotka oli jopa sitä mitä luvattiinkin!). Addiktio on sen verran paha, että jos törmään narsissiin, jota minulla ei ole, niin kyllä se kaupasta mukaan lähtee :)

46 taatusti eri lajiketta pitäisi asua puutarhassa, tosin kaksi niistä on mahdollisesti kadonnut (ainakaan ei ole muistikuvaa tai oikeaa kuvaa niiden viimekeväisestä suorituksesta). Täällä on niistä listaa. Viime kevään uusia kuvia lisäilen varmaan hiljalleen.

Jään odottelemaan kuvia narsisseistasi... Viime syksynä en istuttanut itse mitään uutta, joten uudet lajikkeet on tänä keväänä bongattava muiden blogeista :)

 
At 21 helmikuuta, 2007 20:29, Blogger quaint said...

Katsoin listasta, mitä viime syksynä istutin:
- 'Cassata' (perhosnarissi)
- 'Actaea'(se vanha)
- 'Delnashaugh'(kerrattu)
- pienen'Topolino'n

Yritin ostella niitä joita ei ennestään ollut. Aina tullut niitä suht. halpoja mixpussukoita ostettua. Jaoin muutaman vuoden vanhan Ice Follies-kasvuston jossa olikin sitten istuttelemista :D

Samat ostopaikat meikäläiselläkin. Tosin nyt ostelin vaan marketeista (Stokka, Anttila, Prisma/Euromarket), mutta ehkä ens syksynä sitte Eurobulbilta.

Kiitos narsissilinkistä! Tutustunpas siihen seuraavaksi!

 
At 21 helmikuuta, 2007 20:47, Blogger Sanni said...

Ihanaa! Läysin kommentiin quun puutarhasta ja heti riensin tänne. Olin jo varma, ettet tuu enää ikinä takas ;) Tervetuloa!!!!

 
At 21 helmikuuta, 2007 21:33, Blogger Sanni said...

Palaan vielä...Ihmettelen kovasti, kun minulla ei nuo Narsissit menesty. Myyrille ne eivät ilmeisesti maistu. Miksi ne tekevät vain varsia, eikä kukkia? Haluisin ja kaikkia hienoja narsissimättäitä ;) Tulppaanit kyllä kukkii.

 
At 21 helmikuuta, 2007 22:00, Blogger quaint said...

Sanni, miulla narsissit on täydessä auringossa ja aika savisessa maassa, joka on keväisin jopa märkääkin. Kuivassa paikassa olevat ei kuki ollenkaan tai huonosti. Sitkuttelevat vuodesta toiseen jotenkin..

 
At 21 helmikuuta, 2007 23:05, Blogger Sanni said...

Niin, sepä se. Minulla ei taida sellaista maata juuri ollakaan Etelärinteessä multaa ja hiekkaista kivimaata vaan.

Narcissa, ihania narsisseja on valtavasti, mutta saanhan nähdä pionivalikoimaasi myös? Villissä pihassa pioni on kuningatar ja muut vaan hoviväkeä kumartelemassa ;)
No ei, kyllä monet muutkin on paikkansa ansainneet.
Huomaatko, heti siirrettiin Q:n kanssa keskustelu tänne, kun ollaan koko talvi kahestaan vaan kommentoitu puolin ja toisin ;)

 
At 21 helmikuuta, 2007 23:36, Blogger Narcissa said...

Ihan ekaksi täytyy sanoa, että olen ihan hurjan imarreltu tästä mun paluusta seuranneesta universaalista riemuitsemisesta ;)

Toisekseen komppaan Q:n paljoa aurinkoa ja vaikka mun narsissit ei märässä ole, ne saa runsaasti vettä keväisin, eli jos luontoäiti ei ole valmis tekemään yhteistyötä niin sitten remmiin astuu Narcissan Vedenkanto oy/ab. Ah, ja meillä ei ole savimaata. Eli se ei ole pakollinen vaatimus :)

Lopuksi täytyy valitettavasti todeta, että pioninkukista on NOLLA kuvaa viime kesältä. Versoista kuvia löytyy, mutta niitä et Sanni varmaan tarkoittanut :) Muistelen kyllä hämärästi että nuppuja oli joissain ennen kukkimattomissa lajikkeissa, mutta kukinnan kohdalla on ihan oikeasti muistissa aukko. Peukut pystyyn ens kesän kohdalla, etenkin kun uutta vuotta mökillä viettäessä huomasin että suurin osa pioneista oli pukannut ainakin sentin pituiset versot. Sydäntä ihan kylmäsi kun niitä katseli. Isi oli sitä mieltä, että ne vaan alkaa kasvaa lisää jos niitä peittää mullalla, joten annoin niiden olla, ja sitten tulikin oikea talvi. Ja nyt sitten pelottaa pienten kohtalo. Mutta toivottavasti ainakin juurakko selviää jos versojen käykin ohraisesti...

Ja kyllä täällä sopii keskustella :)

 
At 22 helmikuuta, 2007 10:31, Blogger quaint said...

Laitan vielä lusikkani tänne soppaan uudemman kerran. Kastelu + lannoitus on kaikille sipulikasveille tärkeää siinä vaiheessa kun alkavat nousta maasta ja hieman ennen kukintaa. Narskut ei niin välitä jos sitä kosteutta tulee pitkin kesää, mutta tulppaanit haluaa kuivua kukinnan jälkeen eli siksi ne Sanni sulla kukoistaa niin hienosti!

Jos muut ei kuvanneet pionien kukintaa, niin minä ne totaalisesti missasin :( - kuolanpionista näin viimeisen kukan kuihtuvan ja muista nypin kuihtuneet kukat pois. Täytyi vain kuvitella. Kauan odotettu valkoinenkin kukki, vaan mistäs sen tietää oliko sittenkään valkoinen, kun en ollut linnoittautunut pionin kylkeen!

Sen verran paljastan, että saan pioninkasvattajalta (kymmeniä, kymmeniä lajeja/lajikkeita) muutaman takuuvarman, josko kukinta-aikaa pidentämällä näkisi sitten edes jotain kukintaa. Viikonloppupuutarhurin arki on tällaista!

 
At 22 helmikuuta, 2007 22:16, Blogger Sanni said...

No niin, miehän en ole kastellu niitä ollenkaan, enkä niin lannoitellutkaan. Voi minua! Mitä Q? Onko sulla sisäpiirissä pionikasvattaja? :)
Meillä muuten mies väittää, et mie oon jotenkii vähän sekasin jo liian aikasin näistä puutarhajutuista, kun kirjottelin tossa pitkän listan kasveista, jotka on pakko ensikesänä hankkia.
Mutta hei! Puutarhaan pääsee tonkimaan jo alle kahden kuukauden päästä.

 
At 23 helmikuuta, 2007 14:46, Blogger Riikka said...

Kiva Narcissa kun taas kirjoittelet, onkin ollut lähes ikävä upeita kukkakuviasi!

t. Riikka

 

Lähetä kommentti

<< Home