Viherpeukalo keskellä kämmentä

Viikonloppupuutarhurin jorinoita / Musings of a weekend gardener

maanantaina, lokakuuta 03, 2005

Valoilmiöitä

Narsissien istutuspäivät kaksi, kolme ja neljä on nyt hoidettu (uudistetun) suunnitelman mukaan. Kolmanneksi viimeinen tämän vuoden lomapäivä tuli käytettyä tehokkaasti, sää oli kohdallaan ja istuttamisen lomassa ehti ihailla osittaista auringonpimennystäkin. Istuttamatta on enää yhden penkin vasen reuna, joka vaatii toteutuakseen Korpikankaan yhteistyötä. Narsissilajikkeet lisääntyi ihan vahingossa kolmella: uutta haravaa hakiessa tarttui mukaan kolme narsissipussia. Ilahduin suuresti sipulien laadusta, koko jätti ehkä toivomisen varaa. Eiköhän ne kaikki yhden kukan pukkaise ensi keväänä.

Puutarha näytti tosi kauniilta myöhäissyksystä huolimatta. Syynä lienee se miten valo osuu puutarhaan tähän aikaan vuodesta. Suunnilleen samoin se näkyy joskus huhtikuun alussa, mutta olen pistänyt tähän asti puutarhan sen aikaisen taianomaisuuden vain keväisen uutuudenihastuksen piikkiin.

Hyviä kuvia tuli otettua useita, mutta tämä vei voiton. Kuvan kehäkukkakimppu tuli kanssani kotiin muistuttamaan puutarhasta.

Calendula officialis

4 Comments:

At 04 lokakuuta, 2005 00:24, Blogger Riikka said...

Minä en ehtinyt sunnuntaina sittenkään istuttelemaan. Äidiltä sain ison muovikassin ylijäämänarsisseja ja toisen pienemmän helmililjoja. Sitten odottavat vielä idänsinililjat, krookukset ja tulppaanit. Että koska minä oikein tulen ja laitan ne muhevaan multaan. Mutta pitäisi olla joku suunnitelma - ryhmissä - ei liian lähellä eikä liian kaukana toisistaan.
Lämpimät päivät ovat tehneet sen, että kukat ovat innostuneet uudelleen "on varmaan taas kesä, nyt me taas kukitaan". Ystävä kertoi, että hänen äitinsä mansikat olivat alkaneet kukkia uudestaan. Tuskin ehtivät marjoiksi asti.

 
At 04 lokakuuta, 2005 10:06, Blogger Narcissa said...

Usean eri lajin yhdistely on varmaan tosi vaikeaa, minulta meinasi mennä hermot jo pelkkien narsissien kanssa :)

Ja kuten yleensä, käytettävissä oleva tila näytti suuremmalta ennen kuin mullassa istui joukko narsissinsipuleita. Tuli varmaan istutettua (taas) liian tiukkaan. Ehkä sitä ensi kerralla jo oppisi...

 
At 04 lokakuuta, 2005 17:58, Anonymous JaanaV said...

Minä olin kiireinen tänä vuonna. Istutin narsisit ja muut sipulikukat (idän sinililjat, helmihyasintit ja muutamat hajulaukat)jo viime kuun alkupuolella, sillä jonain vuonna lokakuun alussa istutetut sipulit lähteneet ollenkaan.

Sinulla on noita upeita kuvia sivullasi vähän väliä! Niitä on ilo katsoa.

 
At 05 lokakuuta, 2005 10:16, Blogger Narcissa said...

Jostain luin juuri viime viikolla, että narsissi vaatii 6 viikkoa juurtenkasvuaikaa ennen maan jäätymistä, jotta se selviää talvesta täysin. Vähempi aika voi johtaa sipulin tuhoutumiseen, tai ainakin kukinnan estymiseen sipulin henkiinjäännin takaamiseksi. Ja juurten kasvuunlähtöön tarvitaan riittävästi kosteutta, eli jos penkki on kuiva niin kannattaa kastella.

2002 istutin näihin samoihin aikoihin rutikuivan kesän jälkeen, silloin talvi tuli tosi aikaisin, ja tulokset oli sen mukaisia. Toivottavasti tänä vuonna ei käy niin, tällä kertaa on ainakin kasteltu huolella kuivat alueet.

Istutellessa rouhaisin välillä vähän liikaa väärään suuntaan, ja vastaan tuli maahan jätettyjä sipuleita. Niissä oli jo komeat juuret, ja en mitenkään voi uskoa että aikaisesta istutuksesta on muuta kuin hyötyä (Mikä johtaa vaihtoehtoon A) Istutukset on kamalan myöhässä...)

Ja kiitos kehuista, ne lämmittää kovasti bloggaajan sydäntä :)

 

Lähetä kommentti

<< Home